Geschiedenis Depot Noord

Depot Noord is gevestigd in de voormalige broodfabriek van Van der Meer  & Schoep. 'Van der Meer & Schoep's Bakkerijen en Handel Maatschappij' was in Rotterdam zeer bekend. In 1917 ontstond ze door de fusie van twee bakkerijen. De uit de Jonker Fransstraat afkomstige koek-, brood- en banketbakker Gerard Schoep  en Van der Meer van de Crooswijkseweg. 'Van der Meer & Schoep' expandeerde zeer krachtig door een uitgekiende klantenbinding. De klant kon kassabonnen sparen om kortingen te krijgen, een loyaliteitsprogramma avant la lettre.

In het 25-jarig jubileum boek daterend uit 1942 staat dat de lezer erop moet letten in welke veelbewogen dagen dit alles tot stand kwam. "...11 November 1918 was de datum der wapenstilstand en de dagen dat Troelstra in Den Haag en Heykoop in Rotterdam naar de macht grepen. De Dagen van de groote revolutionnaire woelingen in de wereld. Nimmer hebben wij ons bij al onze handelingen ook maar eenigszins door de omstandigheden laten beiinvloeden..."

Toen de grote elektrische bakkerijen in de Spaansepolder en op Zuid op stoom kwamen  werden de meeste kleine bakkerijen gesloten. De bakkerij aan de Willebrordusstraat werd 'Het Depot' voor sortering en overslag van broden ter bevoorrading van de winkels en bezorging bij particulieren.    

Vroeger ging men langs de deuren met handkaren gevuld met brood. Dat was zwaar werk. Eind vijftiger jaren kwam Van der Meer en Schoep met de eerste elektrische bakkerskar. Deze werd de 'ijzeren hond' genoemd, een driewieler waarbij het motortje naast het stuur zat. Een decennium later werden deze vervangen door de elektrische bezorgwagentjes ook van Spykstaal. 's Avonds hingen deze karren in Depot Noord aan de stroom.

Eind jaren vijftig is van der Meer & Schoep verhuisd naar de Industrieweg in de Spaanse Polder. Nog groter werd de afzet met de introductie van het King Corn brood dat in het hele land over de toonbank ging; een product dat was geïnspireerd op het 'Zweedse wittebrood' uit 1945. In de jaren tachtig was M & S één van de grootste bakkers van Nederland met een marktaandeel van circa 80%. Per 1 januari 1995 werd Van der Meer & Schoep onderdeel van Quality Bakers Rotterdam BV.